incl. BTWexcl. BTW

Keuren Magazijnstellingen & stalen opslag (EN 15635)


! Heeft u de QR-code op uw belastingbord gescand? Dan kan u hier snel naar de:


Veiligheid in het magazijn begint bij de juiste magazijnstellingen! Magazijnstellingen hebben als doel materialen op een veilige en betrouwbare manier op te slaan, conform wet- en regelgeving (Arbowet en Bouwbesluit). De wet vraagt namelijk ‘de laatste stand der techniek’ met bijbehorend de geldende Nederlandse en Europese veiligheidsnormen.

Formaat, gewicht en de afstemming op intern transportmiddelen zijn essentieel voor de juiste, veilige opslag. Montagerichtlijn, risicoklasse en veiligheidsfactoren spelen hierbij een zeer belangrijke rol.

“Sinds de invoering van de Arbowet is de periodieke inspectie van stalen opslagsystemen, magazijnstellingen en systeemvloeren verplicht

Sinds de invoering van de Arbowet is de periodieke inspectie van stalen opslagsystemen, magazijnstellingen en systeemvloeren (ook wel mezzanine of entresolvoeren) verplicht. In de praktijk wordt deze inspectie uitgevoerd aan de hand van de NPR 5055 en de Europese norm EN15635 (gebruik en onderhoud van stalen opslagsystemen). Ook vanuit de VCA checklist eist men een periodieke inspectie van opslagsystemen en magazijnstellingen.

Tijdens de inspectie worden onder andere de volgende punten nagekeken:

 • Aanwezigheid belastingbord*;
 • Overbelasting opgeslagen goederen;
 • Beschadigde vloeren;
 • Aanwezigheid aanrijdbescherming;
 • Afstemming mobiel intern transportmaterieel (hef-/ magazijntruck);
 • Horizontale en verticale haaks- en rechtheid;
 • Vervormingen en roestvorming;
 • Voetplaten;
 • Afzetplaatsen;
 • Maximale oversteek pallets;
 • Verankering en scheefstand staanders;
 • Doorvalbeveiliging bij onderdoorgangen;
 • Aanwezigheid borgpennen*.

Mocht tijdens de initiële inspectie blijken dat niet aan alle punten wordt voldaan dan geven wij u de gelegenheid om de aandachtspunten na te lopen en te repareren. Binnen enkele weken wordt dan een nieuwe afspraak ingepland om deze aandachtspunten na te lopen en alsnog de stelling of stalen opslag goed te keuren.

Voorbeeld van een belastingbord volgens EN 15635

* Belastingborden zijn verplicht volgens NEN-EN 15635 en ARBO

Nieuw: De ToolSafety belastingborden service
bestel uw eenvoudig belastingbord online!

Per samengebouwde (rekken-)configuratie dient een belastingbord gemonteerd te zijn op ooghoogte. Hierop moeten de volgende gegevens aangegeven zijn; fabricaat, type, bouwjaar, maximale vakbelasting, maximale veldbelasting, inhaakhoogte van liggers, veiligheidspictogrammen en de eerstvolgende keuringsdatum. Voor een heftruckchauffeur is het van groot belang om te weten hoe zwaar een stelling, stellingvak of niveau belast mag worden. Wanneer hij/zij aan komt rijden met een last van 1000 kg moet hij wel zeker weten dat de stelling deze belasting ook aankan.

Indien dit bord incompleet, beschadigd of afwezig is kunnen wij u hierin voorzien door via een berekening te bepalen welke belasting voor de bewuste stelling zijn toegelaten, waarna we op maat een bord voor u laten bedrukken. Deze borden hebben A3/A4 formaat, zijn volledig in kleur en zijn conform de laatste eisen van de NEN-EN 15635.

*Borg- of breekpennen zorgen ervoor dat een ligger niet per ongeluk uit de stelling wordt getild door uw heftruck of overig rollend materieel. Deze zijn vaak afwezig of beschadigd. Wij kunnen de borgpennen voor de meeste merken en types magazijnstellingen naleveren zodat deze alsnog kunnen worden goedgekeurd.

Nog vragen? Neem contact met ons op of chat met ons via de whatsapp knop.