incl. BTWexcl. BTW

Keuren Accugereedschap

Wanneer een stroompunt niet voorhanden is op de werkplek biedt accugereedschap vaak de uitkomst. De voorbije jaren is de beschikbaarheid van accugereedschap steeds groter geworden. Inmiddels is van vrijwel elk type elektrisch (hand) gereedschap een versie met accu beschikbaar en doet het elektrische vermogen en bijbehorende risico’s niet onder voor de varianten met snoer.

Om te bepalen welke arbeidsmiddelen NEN 3140 gekeurd dienen te zijn gebruikt men vaak de vuistregel dat ‘alles met een snoer’ dient te worden gekeurd. Volgens die redenatie is het keuren van accugereedschap niet noodzakelijk. Wanneer echter wordt gekeken naar de bepalingen in het Arbo-besluit (artikel 7.4a lid 3) worden alle op de arbeidsplaats gebruikte machines, apparaten, transportmiddelen en gereedschappen aangemerkt als arbeidsmiddel. Deze middelen kunnen zelfs door normaal gebruik aan slijtage onderhevig zijn wat vroeg of laat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Om dat risico zo klein mogelijk te maken zijn werkgevers op grond van dit artikel gehouden ook arbeidsmiddelen met accu te keuren.

De inspectie van accugereedschap vraagt om een aangepaste versie van de traditionele NEN 3140 keuring. Zo kan de acculader (met batterij) wel geheel volgens NEN 3140 worden gekeurd (visuele inspectie & doormeten). Voor het gereedschap zelf is een visuele inspectie en een functionele beproeving nodig. Tijdens de visuele inspectie wordt gekeken naar de behuizing, scherpe delen en daarbij verplichte beveiliging, afschermkappen, handgrepen enzovoort. Voor de functionele beproeving wordt gekeken of het apparaat werkt zoals verwacht en of er bijvoorbeeld geen buitensporige intensiteit van trillingen en geluidsniveau plaatsvindt.

ToolSafety voorziet u van al uw periodieke controles en inspecties. Nog vragen? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak voor een keuring.