Het CBS en TNO hebben nieuwe cijfers gepubliceerd naar aanleiding van de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden. Wat blijkt? De beroepsgroepen die tijdens hun werkzaamheden gevaarlijke situaties tegenkomen bestaan voor het overgrote deel uit mannen. In de top 10 van gevaarlijkste beroepen staat één beroepssegment waar meer vrouwen dan mannen werken, namelijk persoonlijke dienstverlening (plek 10). Bovenaan de lijst staan bestuurders en bedieners van machines en voertuigen gevolgd door beveiligingswerkers en bouwarbeiders.
Mannen hebben ook iets vaker dan vrouwen een arbeidsongeval: in 2018 had 1,7 procent van de mannelijke werknemers een ongeluk tijdens het werk dat tot verzuim leidde. Bij vrouwelijke werknemers was dit percentage 1,2.
Van aanrijdingen tot geweld
Ruim de helft van de werknemers die als beroep een voertuig besturen of een mobiele machine bedienen, gaf in 2018 aan vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. Dit gaat om onder meer bus- en vrachtwagenchauffeurs. Bedienbare mobiele machines zijn bijvoorbeeld hijskranen, heftrucks en zijladers. Ook bouwarbeiders, elektriciens en beveiligingswerkers doen relatief vaak gevaarlijk werk.
Het soort gevaar dat werknemers lopen verschilt per beroep. Bij bestuurders en machinebedieners gaat het vaak om werk met risico op botsingen of aanrijdingen. Bij beveiligingswerkers gaat het relatief vaak om werk met een verhoogde kans op een confrontatie met geweld.
Bijna alle beroepen waarin werknemers het vaakst aangeven gevaarlijk werk te verrichten, behoren ook tot de top tien beroepen waarin het vaakst een arbeidsongeval met verzuim voorkomt. In 2018 had anderhalf procent van de werknemers een arbeidsongeval waarbij minstens één dag werd verzuimd. Onder beveiligingswerkers was dit het hoogst met 4 procent. Andere beroepen waarin werknemers een of meer dagen niet kunnen werken na een arbeidsongeval, zijn bestuurders/bedieners, machinemonteurs en bouwarbeiders.
Bron: CBS en TNO